Δημοσιεύθηκε την

Καλλιέργεια πατάτας σε σάκους φύτευσης

σάκος φύτευσης G-GROWBAG P-80 με άνοιγμα - για πατάτες

Καλλιέργεια πατάτας σε σάκους φύτευσης,
ακόμα και στο μπαλκόνι!

Η καλλιέργεια πατάτας σε σάκους είναι μια αναδυόμενη πρακτική των τελευταίων ετών, η οποία καθίσταται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των ερασιτεχνών καλλιεργητών και όχι άδικα. Αυτή η μέθοδος παρέχει πολλά πλεονεκτήματα και λύσεις για τους όσους αντιμετωπίζουν περιορισμένο χώρο, έδαφος ή πόρους. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε πατάτες με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο.

Αρχικά θα χρειαστείτε σάκους που είναι ανθεκτικοί και προσφέρουν καλή αποστράγγιση. Πριν ξεκινήσουμε όμως επιλέγουμε τον πατατόσπορο που επιθυμούμε. Λέγοντας πατατόσπορο δεν εννοούμε κάποιο σπόρο που πιθανόν έρχεται στο νου μας, αλλά κονδύλους, δηλαδή τη γνωστή μας πατάτα.
Πριν τη φύτευση καλό είναι να διατηρήσουμε για λίγες ημέρες τον πατατόσπορο σε χώρο με υγρασία, χαμηλό φωτισμό και θερμοκρασίες 15-20οC ώστε να εμφανιστούν τα φύτρα πιο γρήγορα.

Το επόμενο βήμα είναι να φυτέψουμε τις πατάτες στους σάκους. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως δεν πρέπει να γεμίσουμε τους σάκους με φυτόχωμα. Ρίξτε μόνο περίπου 5-10 εκατοστά φυτόχωμα/κομπόστ καλής ποιότητας στον πάτο. Τοποθετήστε τους σπόρους πατάτας (3 ή 4 ανά σάκο) στο χώμα, φροντίζοντας να είναι στραμμένα τα φύτρα προς τα πάνω. Καλύψτε με 5-10 εκατοστά κομπόστ, ποτίστε και περιμένετε!

Όταν οι βλαστοί φτάσουν περίπου τα 10 εκατοστά, προσθέστε κομπόστ μέχρι να καλυφθούν οι άκρες τους. Διατηρήστε το έδαφος υγρό, όχι όμως υπερβολικά και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάλυψης των βλαστών καθώς μεγαλώνουν.

Καλό θα είναι να προστεθεί κάποιο λίπασμα κατά προτίμηση οργανικό, κατάλληλο για πατάτες για να ενισχύσετε την ανάπτυξη τους. Κατάλληλα λιπάσματα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
οργανικός υγρό λίπασμα - NATURE'S CHOICE LIQUID 3-2-7 - 500ml

Συγκομιδή

Οι πρώιμες πατάτες χρειάζονται 12-15 εβδομάδες για να ωριμάσουν και η κύρια καλλιέργεια διαρκεί περίπου 20 εβδομάδες. Μόλις τελειώσει η ανθοφορία των φυτών και τα φύλλα αρχίσουν να ξεραίνονται οι πατάτες είναι μάλλον έτοιμες για συγκομιδή.

Μάλιστα υπάρχουν σάκοι ειδικοί για πατάτες και βολβούς οι οποίοι διαθέτουν πλαϊνό άνοιγμα και σας επιτρέπουν να ελέγξετε την παραγωγή μέσα στο χώμα. Βρείτε μέσα στο κομπόστ μια πατάτα και τρίψτε το φλοιό της με τα δάχτυλά σας. Εάν ξεκολλάει εύκολα, μάλλον δεν είναι ακόμα έτοιμες και χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω.

Βασικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας πατάτας σε σάκους είναι πως η συγκομιδή είναι αρκετά απλή. Απλά αδειάστε τον σάκο και θα βρείτε τις πατάτες έτοιμες. Αυτό καθιστά τη διαδικασία ευχάριστη και ευκολότερη από την παραδοσιακή καλλιέργεια.

σάκος φύτευσης G-GROWBAG P-80 με άνοιγμα - για πατάτες

Εποχή καλλιέργειας

Οι καλλιέργεια της πατάτας γίνεται κατά κύριο λόγο την άνοιξη και το φθινόπωρο και ανάλογα πάντα με την την περιοχή που βρισκόμαστε και τις ιδιαίτερες τοπικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή.
Σε γενικές γραμμές η ανοιξιάτικη καλλιέργεια στην νότια και κεντρική Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει από μέσα Ιανουαρίου έως τέλος Φεβρουαρίου και όσο πηγαίνουμε βορειότερα μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Απρίλιο. Η φθινοπωρινή καλλιέργεια αντίστοιχα ξεκινά Αύγουστο με αρχές Οκτωβρίου, περισσότερο στα νότια της χώρας.

Πλεονεκτήματα

Η καλλιέργεια πατάτας σε σάκους προσφέρει πολλά οφέλη. Μπορεί να γίνει σε περιορισμένο χώρο, όπως μπαλκόνια ή μικρούς κήπους. Μειώνει την ανάγκη για πολύ νερό και φυτοφάρμακα, καθώς η καλλιέργειά της είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη, λόγω και της περιορισμένης έκτασής της, με αποτέλεσμα να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Τέλος, η καλλιέργεια σε σάκους απαιτεί λιγότερους πόρους και εργασία.