Δημοσιεύθηκε την

Επιλογή κλαδευτηριού δύο χεριών FELCO

Η επιλογή του κατάλληλου κλαδευτηριού για χρήση με δύο χέρια, βασίζεται σε 2-3 βασικούς κανόνες/παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπ’όψιν μας.
Ποιοί είναι αυτοί;
Σας τους παραθέτουμε στη συνέχεια.

Βάρος

Τα κλαδευτήρια για χρήση με δύο χέρια και ειδικά της FELCO είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο ή από ανθρακονήματα(carbon) για να διατηρήσουν το βάρος μικρό, χωρίς να χάνουν παράλληλα τη δύναμή τους. Σκεφτείτε ότι συνήθως προορίζονται για χρήση συχνά με τα χέρια σας να ανυψώνονται πάνω από το κεφάλι σας. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, λοιπόν είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα βάρος που θα είναι άνετο στη χρήση. Αυτό βέβαια θα πρέπει να το εξετάσετε και σε συνδυασμό με τον όγκο της δουλειάς που έχετε να ολοκληρώσετε. Έτσι π.χ. όσο λιγότερα δέντρα έχετε να κλαδέψετε, τόσο λιγότερο σας επηρεάζει το βάρος. Όσο περισσότερα είναι τα δέντρα σας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάσετε τη χρήση πιο ελαφρών εργαλείων, καθώς όσο χρόνο θα εργάζεστε τόσο η κόπωση θα αυξάνεται και αυτό θα δυσκολεύει τις εργασίες σας.

Έτσι για παράδειγμα από τα πιο ελαφριά FELCO είναι τα 200C-40 και 210C-40 με βάρος λιγότερο από 1 κιλό, περίπου στα 700 γραμμάρια. Το βαρύτερο είναι το τεράστιο FELCO 22, κατασκευασμένο από σκληρυμένο αλουμίνιο, το οποίο ζυγίζει κάτι λιγότερο από 2 κιλά. Όλα τα υπόλοιπα μοντέλα βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά τα βάρη.

Δυνατότητα κοπής

Η επόμενη σκέψη είναι απλή: Τι θα χρειαστεί να κόψετε. Τα διάφορα κλαδευτήρια έχουν διαφορετικά μεγέθη λεπίδων, ικανών για μια σειρά κοπών διαφορετικού μεγέθους. Τα κλαδευτήρια FELCO δύο χεριών, έχουν δυνατότητα κοπής μεταξύ 30 και 45 χιλιοστών(3 – 4,5εκ.).

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ένα μέγεθος κοπής 35 χιλιοστών το οποίο είναι αρκετό για πιο καθημερινή χρήση. Μπορούμε όμως να φτάσουμε μέχρι και 45 χιλιοστά. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται σαν μεγάλη διαφορά, αλλά τα μεγαλύτερα μοντέλα μπορούν να αντιμετωπίσουν με ευκολία ένα σημαντικά μεγαλύτερο εύρος τομών.
Σημαντικό επίσης για την επιλογή του τύπου κοπτικής κεφαλής που μας εξυπηρετεί είναι και ο τύπος του ξύλου που έχουμε να κόψουμε. Για χλωρό ή μαλακό ξύλο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις κλασσικές λεπίδες by-pass, οι οποίες μας δίνουν καθαρές και ακριβείς τομές. Στην περίπτωση όμως πολύ σκληρού ή ακόμα και ξερού ξύλου, είναι πιο κατάλληλες οι κεφαλές κάθετης κοπής, οι οποίες συνδυάζουν μία λεπίδα που κόβει κάθετα επάνω σε ίσιο ή κυρτό αμόνι όπως π.χ. στα FELCO 230 και 231. Οι κοπές με αυτόν τον τύπο, ανάλογα πάντα και με το είδος και τη σκληρότητα του ξύλου που έχουμε να κόψουμε, ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι πάντα το ίδιο καθαρές όσο με τις κλασσικές λεπίδες by-pass. Σημαντικό βέβαια ρόλο σε αυτό παίζει και η σωστή συντήρηση και το ακόνισμα των λεπίδων.

Απόσταση/ύψος κοπής

Τέλος, σκεφτείτε πόσο μακρύ χρειάζεστε να είναι το κλαδευτήρι σας. Αυτό έχει σχέση και με την ανάπτυξη των δέντρων σας. Όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο πιο μακριά θα μπορείτε να κόψετε, αλλά αυτό ίσως κάποιες φορές να είναι και εις βάρος της ευχρηστίας του. Για παράδειγμα το FELCO 22 έχει μήκος 84 εκατοστά και μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να εξαλείψει την ανάγκη χρήσης κάποιας σκάλας, στην περίπτωση που διευκολύνεται κάποιος να το χρησιμοποιήσει σωστά. Από την άλλη όμως πλευρά, μικρότερα μοντέλα όπως π.χ. το FELCO 200C-60, ή και τα πιο μικρά(π.χ. FELCO 210A-40)επιτρέπουν ευκολότερη και ακριβέστερη εργασία. Ακόμα και τα μικρότερα από αυτά τα εργαλεία έχουν τουλάχιστον 40 εκατοστά μήκος, και βοηθούν αρκετά στην αύξηση του ύψους κοπής στο οποίο μπορείτε να φτάσετε.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν για τη σωστότερη επιλογή μοντέλου. Πέρα όμως από αυτά  παίζουν ρόλο και ορισμένοι “υποκειμενικοί” παράγοντες σε συνδυασμό με τους οποίους θα μπορέσετε να καταλήξετε στην καλύτερη επιλογή. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν ακόμα και η σωματική μας διάπλαση, το ύψος μας ή και το μέγεθος της παλάμης και των χεριών μας ή ακόμα και οποιαδήποτε προσωπική προτίμηση σε υλικά και τύπους π.χ. λαβής, ειδικά στην περίπτωση που έχουμε κάποια ανάλογη παλιότερη εμπειρία, από αντίστοιχα εργαλεία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως πολλές φορές ο καθένας μας βολεύεται για την ίδια εργασία με διαφορετικό τρόπο. Σημαντικό είναι να αισθανόμαστε κατά την εργασία όσο το δυνατόν πιο άνετα, πράγμα που θα μας βοηθά στην όσο το δυνατόν μικρότερη καταπόνηση του σκελετού και κατ’επέκταση του σώματός μας.

Μπορείτε να δείτε όλα τα κλαδευτήρια FELCO εδώ.